ECO SCHOOLS
EKO İLKEMİZ: TEMİZ BİR DÜNYA İÇİN EL ELE
EKO OKULLAR NEDİR?

EKO OKULLAR; gelecek nesillerimizin çevre bilinci kazanması ve sahip olduğu bilgileri davranış haline getirmesi konusunda duyarlı olan ve daha yaşanılabilir bir çevre için çeşitli çalışmalar yapan okullardır. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibari ile 67 ülkede uygulanmakta olan uluslararası bir programdır.

ULUSLARARASI BİR PROGRAM VE ÖDÜL PLANI

Eko-Okullar Programı, okullara çevre eğitimi konusunda yol gösterici bir program sunmasının yanı sıra; program dahilinde yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle üstün başarı sağlamış okullara Yeşil Bayrak ödülü vermesi nedeni ile aynı zamanda bir ödül planı olma özelliğini de taşır. Yeşil Bayrak, uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir eko-etikettir. Yeşil bayrak başvurusunda bulunabilmek için okulumuz 2 yıl boyunca olan Çöp-Atık & Geri dönüşüm temasını işleyecektir.

PROGRAMIN FAYDALARI
Programın uygulanması, öğrencilere çevre konusunda olduğu kadar, yaşamları boyunca kullanacakları ve başarılarını etkileyecek alışkanlıklar kazandırır.

ÖĞRENCİLER;

• Bir grup üyesidir ve yeni bir kimlik geliştirir,
• Grup çalışmasına alışır katılımcı bir yapı oluşturur,
• Sorunları tanıma, çözüm üretme ve tartışma becerisi geliştirir,
• İnisiyatif kullanma, karar verme yeteneği gelişir,
• Plan yapma, rapor yazma becerisi gelişir,
• Tüketim alışkanlıkları değişir, savurganlık önlenir,
• Doğal kaynakları koruma bilinci gelişir.

Bunların yanında programın okula faydaları şöyledir;

• Temizlik ve düzenini sürekli kılar,
• Su ve elektrik tasarrufu öğrenci eliyle sağlanır,
• Okul öğrencilerce sahiplenilir,
• Okul, bulunduğu bölgenin merkezi durumundadır,
• Yerel, ulusal, hatta uluslararası boyutta tanınır,
• İsterse iletişim ağımız kanalıyla ulusal ve uluslararası düzeyde etkileşir.

Kaynak: http://www.ekookullar.org.tr/

Mısır nişastasından biyoplastik elde ediyoruz!

Plastikler hayatımızın birçok alanında kolaylıklar sağlasa da çevre ve canlılar için oluşturduğu zararlı etkiler çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. 4. sınıf öğrencilerimizle Eco-Schools projesi kapsamında kendi biyoplastiğimizi yaparak doğal yollar ile parçalanabilen plastikler ürettik. Biyoplastikler nerelerde mi kullanılıyor? Tıp, sağlık, otomotiv, spor, oyuncak, elektronik gibi birçok alanda kullanılabilir.

Eko okul yolunda yardımcımız solucanlar!

Solucanların dışkısından gübre elde edildiğini biliyor muydunuz? Bizde 1000 tane Kaliforniya Solucanı ile işe koyulduk. Onlara marul, lahana, havuç gibi sebze atıkları verdik ve kompost hazırladık. Peki kompost içerisine hangi meyveler katılmaz? Günün sorusu bu olsun cevap öğrencilerimizde.)

Hayvanları koruma haftasında ahşap atölyesi dersimizde minik dostlarımız için bir kuş evi tasarladık.

‘‘DOĞAYI KORUYALIM YEŞİLİ ARTTIRALIM’’ PROJESİ

Öğrencilerimiz tarım atölyesinde bitkilerin hayatımız için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ettiler ve onları arttırmanın yollarını aradılar.

YABANCI DİL ETKİNLİKLERİMİZ;

Eco-School Projesi kapsamında öğrencilerimizle 3R (Recycle, Reduce, Reuse) adlı videomuzu izleyip üzerine konuştuktan sonra eski tişörtlerimizi atmak yerine çantaya dönüştürdük. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz eski, kullanılmayan eşyalarımızı dönüştürebileceğimizi fark ettik ve farkındalık yarattık.

Çevremizi temiz tutmaya yönelik İngilizce olarak afiş çalışmaları öğrencilerimiz tarafından yapıldı.

Çöp Atık Geri Dönüşüm konulu sloganları afiş haline getirdik ve okulumuzun duvarlarına astık.